Tiramisu

20230120_154513

Tiramisu

…úžasný krémový dezert s chuťou kávy ako ho robím ja …

Porcie

9 ks

Čas pečenia

Teplota

Suroviny

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 50 g práškový cukor
  • 2 ks vajce

Piškótová vrstva

  • 27 ks dlhé piškóty
  • 100 ml silná káva nesladená
  • 50 ml amaretto – mandľový likér

Na dozdobenie

  • 200 ml smotana na šľahanie (min. 33%) – voliteľné
  • kakao

Postup

Jeden z najobľúbenejších nepečených dezertov rozdeľuje ľudí na 2 skupiny. Jednou skupinou sú ľudia, ktorí sa boja surových vajec a druhou skupinou sú ľudia, ktorí si nedokážu predstaviť pravé talianske tiramisu bez použitia surových vajec. Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, recept si viete prispôsobiť a pripraviť dvoma spôsobmi. Tak si poďme popísať ako na to.

  1. Najprv si pripravíme dlhé piškóty, podnos a silnú kávu do ktorej nalejeme amaretto a necháme vychladnúť, kým si pripravíme krém.
  2. Ako som už písala v úvode ukážeme si 2 spôsoby ako pripraviť krém: Prvou možnosťou je použiť surové vajíčka. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do hustej svetlej peny, pridáme mascarpone a na záver opatrne ručne primiešame tuhý sneh z bielkov. Ak sa chcete vyhnúť surovým vajíčkam vyšľaháme vajíčka s cukrom nad parou do hustej peny. Vajíčkovú penu necháme vychladnúť a na nízkych otáčkach do nej zašľaháme mascarpone. Pripravený krém dáme do cukrárskeho vrecka / sáčku s hladkou špičkou.
  3. Pripravené piškóty namáčame do kávy s amarettom (stačí ponoriť a vybrať) a ukladáme na podnos. Piškóty ukladáme do radu – 9 kusov namočených piškót za sebou. Na piškóty striekame pomocou cukrárskeho vrecka krém, nasleduje ďalšia vrstva namočených piškót a vrstvenie opakujeme, kým máme krém. Ja som krémom nešetrila a tak mi vznikli 3 vrstvy piškôt a 2 poriadne vrstvy krému, na vrchu som mala piškóty.
  4. Na dokončenie tiramisu som použila vyšľahanú smotanu – ak tiramisu ukončíte krémom tento krok môžete vynechať. Na záver tiramisu posypeme poriadnou vrstvou kakaa a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  5. TIP: Ak chcete svojich najbližších potešiť tiramisu tortou zdvojnásobte dávku uvedenú v recepte a vytvoríte v okrúhlej tortovej forme s priemerom 24 cm tortu akú vidíte v úvodných obrázkoch.

Dobrú chuť ☺

 

Facebook
0 0 hlasy
Hodnotenie receptu
Prihlásiť sa na
Upozorniť na
guest
0 Komentárov
Najstarší
Najnovšie Najviac hlasov
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Viac chutných receptov

0
Budeme radi za vaše názory, prosím, komentujte.x