Ak máte radšej sušienkový základ zmiešajte 250g rozmixovaných sušienok oreo s cca 100 g roztopeného masla.
Náplň + poleva
Náplň:
400 g krémový syr (goldessa, philadelphia alebo iný cream cheese)
250 g tvaroh jemný
250 g kyslá smotana 18%
200 g biela čokoláda (lidl, kaufland, callebaut)
4 ks vajce
100 – 150 g nasekané oreo keksíky
Poleva:
180 g biela čokoláda
80 g smotana na šľahanie
oreo keksíky na dozdobenie
Postup
Začneme prípravou cesta. Všetky suroviny na cesto vymiesime na pružné jemné cesto ktoré rozvaľkáme a pomocou papiera na pečenia ho prenesieme do formy (spodná časť vystlaná papierom na pečenie). Cesto natlačíme do formy (25 cm) a snažíme sa cesto natlačiť až po vrchný okraj formy. Ak sa cesto trhá nič sa nedeje jednoducho ho rukou natlačte, pospájajte aby bola všade rovnomerná vrstva. Cestá s kakom sú menej pružné tak Vás môže cesto trošku potrápiť ale výsledný efekt stojí za to. Cesto popicháme vidličkou a vložíme do chladničky.
Ak uprednostňujete sušienkový základ tak sušienky rozmixujte na jemno a postupne pridávajte roztopené maslo. Oreo sušienky majú vyšší obsah tuku a preto to s množstvom masla treba dobre odhadnúť. Niektoré žienky dávajú k sušienkám aj trochu múky. Sušienkový základ rovnako ako v prípade cesta natlačíme do formy a vložíme do chaldničky.
Náplň pripravíme vymiešaním krémového syra, tvarohu a kyslej smotany. Postupne pridávame po jednom vajíčka, roztopenú čokoládu a nakoniec nahrubo nasekané oreo sušienky. Sušienky pridávame na záver a potom už len jemne premiešame tak docielite mramorový efekt pri krájaní. Ak budete dlho miešať celá hmota zmení farbu na tmavú hnedú. Hotovú náplň nalejeme na pripravené cesto alebo sušienkový základ a dáme piecť na cca 1 hodinu(horný + spodný ohrev). Po upečení sa v strede môže cheesecake ešte triasť ako želatína (okraje by mali byť pevné). Cheesecake necháme vychladnúť pri izbovej teplote, obrežeme kraje od formy a dáme na noc do chladničky.
Na ďalší deň si pripravíme ganache z bielej čokolády. Smotanu zahrejeme do bodu varu a nalejeme na nalámanú čokoládu. Chvíľku počkáme a vymiešame hladkú čokoládovú polevu, ktorú nalejeme na vychladený cheesecake. Vložíme do chladničky a po zatuhnutí polevy ozdobíme cheesecake zvyšnými oreo sušienkami a môžeme podávať.
Tak ako pri všetkých cheesecakoch je potrebné aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Dôležité je náplň nemiešať na vysokých otáčkach, stačí aj ručne metličkou. Verím, že Vám bude chutiť rovnako ako nám 😊